Biletinizi Hemen Alın

25 Ağustos 2013 Pazar

İzmit'den Ankara'ya uçak en iyi formül!

İzmit gibi bir kentin,  günümüz Türkiye'sinde 2011 yılı sonuna kadar sivil uçak seferlerinden mahrum bırakılmasının izahı yoktu. 2011 yılı sonlarında sivil uçuşlara açılan Cengiz Topel Havaalanı'ndan birkaç ay sadece Trabzon'a uçak kalkması, sonra bu seferlerin de iptal edilmesi ve Cengiz Topel'in aylardır boş kalmasının ise hiçbir izahı yoktu.

Hükümet, Şırnak'a, Batman'a havaalanı yapıyor; Kastamonu'nun, Isparta'nın kapalı havaalanlarına THY uçuşlarını başlatıyordu ama, garip, sahipsiz İzmit'in havaalanı, bu bölgenin olağanüstü yüksek potansiyeline rağmen, boş duruyordu.

İzmit'in AKP'li yöneticileri, artık kendilerini çok utandıran bu ayıbı, Ankara'da Başbakan Erdoğan'a iletmişler. Başbakan İzmit'teki havaalanının boş kaldığını öğrenince, hemen THY yetkililerini arayıp, talimat vermiş. Son anda farklı gelişmeler olmazsa, 2 Eylül itibariyle,  İzmit Cengiz Topel Havaalanından, THY'nin yan kuruluşu olan Anadolu Jet İzmit-Ankara arası seferler başlatacak.

Birileri, Cengiz Topel'den Ankara'ya uçak seferlerini küçümsüyor. Sistemi, nasıl işlediğini bilmedikleri için İzmit-Ankara arasında tarifeli uçak işinin önemini anlayamıyorlar.

2 Eylül'den itibaren gerçekten İzmit-Ankara arasında Anadolu Jet tarifeli uçak seferlerine başlarsa, bu İzmit için büyük bir  fırsat ve ayrıcalık olacaktır. İzmit'ten sadece Ankara'ya uçak gidip gelse bile, bu sistem İzmit'i havayolu ile Türkiye'nin ve dünyanın her yerine bağlayacaktır.

Artık,  İzmit'ten bir uçak bileti alarak, isterseniz Kars'a, Diyarbakır, Şırnak, İzmir, Adana, Antalya'ya; isterseniz Paris, Londra, Berlin'e uçabileceksiniz demektir.

2011 yılında, asker ziyareti için iki kez Erzincan'a, iki kez Kars'a gidip geldim. Her ikisinde de Anadolu Jet'le ve Ankara aktarmalı uçtum.  Türkiye'nin herhangi bir yerine Ankara'dan aktarmalı uçmak büyük bir keyif. Ankara Esenboğa Havaalanı, Türkiye'nin transit merkezi. Havaalanı Terminali, mükemmel bir tesis. Esenboğa'da 2 saat, 3 saat hiç canınız sıkılmadan vakit geçirebilirsiniz.

THY'nin transit uçuş organizasyonları mükemmel. Ben, Erzincan ve Kars'a, Sabiha Gökçen'den gidip geldim.

Diyelim ki, İzmit'ten Kars'a gideceksiniz. Anadolu Jet biletinizi alıyorsunuz. Sabiha Gökçen'den uçacak olsanız,  uçağın kalkış saatinden 2-3 saat önce İzmit'ten hareket etmeniz lazım. Cengiz Topel'den gidecekseniz, uçağın kalkış saatinden 10 dakika önce havalimanı terminal binasına girseniz, yine uçağa binebilirsiniz.

Transit sistemi şöyle işliyor. Siz Kars'a biletinizi alıyorsunuz. Önce İzmit'ten Ankara'ya gideceksiniz. Ama İzmit'teki terminalde, sizin Ankara-Kars uçuşunuzun da check-in hizmeti tamamlanıyor. Yani siz İzmit'ten Ankara uçağına binerken, aslında sizi Ankara'dan Kars'a götürecek uçaktaki koltuk numaranız da belli. Elinizde Kars uçağına biniş kartınız oluyor. Bagajınızı İzmit'te teslim edeceksiniz. Siz Ankara uçağına bineceksiniz. İndisi kalktısı, bir saat sonra Esenboğa'dasınız. Siz, el bagajınızı alıp, uçaktan ineceksiniz. Sizin bagajınız Kars uçağına aktarılacak. Esenboğa'da elinizdeki uçuş kartına bakarak, Kars uçağının sefer sayısını okuyacak, duvarlardaki panolardan bineceğiniz bu uçağa hangi kapıdan girileceğini öğreneceksiniz.

Esenboğa'dan her an Türkiye'nin her yerine uçak kalkıyor.  Diyelim ki, sizin bineceğiniz Kars uçağının kalkmasına daha bir saat zaman var. Esenboğa'da THY ve Anadolu Jet'in, bir alt katta çok güzel salonu bulunuyor. Elinizdeki uçuş kartı ile, bu salona ücretsiz giriyorsunuz. İsterseniz çorba için. İster yemek, tatlı yiyin. Açık büfe. Her şey bedava. İsteyen sıcak çay, kahve, isteyen soğuk birasını içebilir.

Önünüzde Esenboğa'nın iniş ve kalkış pistleri. Dev uçaklar iniyor, kalkıyor. Çok temiz, geniş tuvaletler var. Çok daraldığınızda tuvalette sigaranızı da içebilirsiniz.

Ben ilk Erzincan'a gidip geldim. Erzincan'a giderken, İstanbul'dan Ankara'ya ulaştıktan sonra, Ankara'dan Erzincan'a gidecek ilk uçağı tercih etmiştim. Sonra Esenboğa'nın tadına vardım. Kars'a giderken, Ankara'ya indikten sonra, Esenboğa'da 1-2 saat vakit geçirecek şekilde transit uçuşu tercih etmiştim.

Türkiye'nin herhangi bir yerine Ankara'dan transit uçmak istediğinizde, isterseniz Esenboğa'ya indikten sonra, eğer diğer uçak için vaktiniz varsa, Esenboğa'dan Ankara'ya da gidebilirsiniz. Belki Meclis'i ziyaret eder, canınız çekerse, Sakarya Caddesi'nde kokoreç bira yapar,  sonra yeniden Esenboğa'ya dönebilirsiniz.

Bilet işleminiz hazır. Bagaj sorununuz yok. Ankara'dan transit uçmak keyiftir. İzmit'ten birkaç şehre, örneğin sadece Trabzon, Erzurum, Diyarbakır'a uçak seferi konulacağına; İzmit'ten Ankara'ya uçak olsun çok daha iyidir. Bu sayede,  dilediğiniz her yere uçabilirsiniz.

Burada önemli olan, İzmit'ten Ankara'ya yapılacak seferlerin saatleridir.  Anadolu Jet'in, İzmit'ten Ankara'ya gidecek uçak yolcularının yüzde 90'ının Ankara'dan başka kentlere uçacak transit yolcular olduğunu hesap ederek uçuş saatlerini ayarlaması lazım. İzmit'ten Diyarbakır'a uçacak kişiyi, ya da İzmit'ten Adana'ya uçacak kişiyi Esenboğa'da 5-6 saat bekletirseniz olmaz. Günde en az 3-4 Ankara seferi konulmalıdır.  İzmit'ten Ankara'ya uçacak yolcuların profili de farklı olacaktır. Bir uçakta diyelim ki 100 yolcu var. Hepsi İzmit'ten Ankara'ya gidiyor. Ama  bunların 20 tanesi Ankara'dan Trabzon'a, 20 tanesi  Erzurum'a, 20 tanesi  Diyarbakır'a, 20 tanesi Antalya'ya, 20 tanesi de diğer farklı illere uçacaktır. Hepsi, Ankara'ya indikten sonra, 1 saat içinde asıl gidecekleri noktaya uçacak uçağı bulabilmelidir.

Tabii, İzmit'ten örneğin Kars'a gidecek yolcunun Ankara aktarmalı yapacağı uçuş için ödeyeceği bilet ücreti, İstanbul'dan Kars'a direkt uçacak bir uçak için kesilen bilet ücretinden çok daha farklı olmamalıdır. THY ve Anadolu Jet, Kocaeli halkına, tarifelerini, bilet fiyatlarını çok net biçimde duyurmalıdır. Trabzon seferleri sırasında bu yapılmadı. Ben, ÖZGÜR KOCAELİ gazetesi adına taahhüt ediyorum. Anadolu Jet yöneticileri İzmit-Ankara uçuşlarının gün gün net programını versinler. Bu uçuşlarla bağlantılı Ankara'dan diğer kentlere yapılan uçuşların programlarını versinler. Hergün, vapur tarifesi, tren tarifesi gibi gazetede yayınlayalım. İnsanlar İzmit'ten ülkenin herhangi bir yerine gitmek istediklerinde İzmit'ten Ankara'ya kaçta uçacaklarını, Ankara'ya indikten sonra Esenboğa'da kadar bekleyeceklerini, gitmek istedikleri yere saat kaçta ulaşacaklarını bilmelidirler.

Aylarca kapalı kalan Cengiz Topel'den Ankara'ya uçak seferlerinin başlıyor olması sevinilecek bir konudur. Umalım ki, THY ve Anadolu Jet, bu kez bu işi kente iyi duyurmayı, iyi pazarlamayı başarsın. Umalım ki seferler aksamadan yapılsın. İzmit-Ankara seferlerini küçümsemek, "Biz zaten otoyoldan 3 saatte Ankara'ya gidiyoruz. Uçağa ne gerek var" demek, cahilliktir. İzmit-Ankara uçağı, bizi havayoluyla *Türkiye'nin her yerine bağlayacaktır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ucuz Uçak Bileti