Biletinizi Hemen Alın

23 Ağustos 2013 Cuma

Uçak Biletlerinde Fırsatçılık mı?

Arada bir fark olması doğaldır. Biri parasını taa aylar önce yatırıp beklemiş. Diğeri son dakika gelip bilet almış veya oda istemiş. Ama bu kadarı da olmaz. Vatandaşın isyanı taa Ankara'da Ulaştırma Bakanlığı yetkililerine dek ulaştı. Sağ olsun hükümetimiz her kente havalimanı yapıyor. Bu iş için milyonlarca lira harcıyor. İstiyor ki vatandaşımız saatlerce, o karlı dağlarda otobüs yolculuğu yapmasın.

Aynı bilet parasıyla iki saatte Güneydoğu'ya, Doğu Anadolu'ya gitsin. Geçmişte sadece dört büyük kentimizde havalimanı ve bütün uçakların iniş yapabileceği pistler vardı. Şimdi neredeyse havalimanı olmayan kent kalmadı. Anadolu kentleriyle İstanbul-Ankara arası iki saat oldu. Her gün uçaklar gidip geliyor. Birkaç ay önce Gaziantep'teydim. Her gün İstanbul'a 6 uçağın kalktığını duyunca çok şaşırmıştım. Demek büyük kentlerimizde uçak seferleri minibüse dönmüş. Uçak şirketleri de sağ olsunlar, hükümetin hava ulaşımına verdiği katkıyı sonuna kadar destekliyor. Ama şu değişen bilet fiyatlarından vatandaş fena halde şikâyetçi. Şubat ayında 49 liradan satılan bir uçak bileti temmuz-ağustos ayında 450 lira nasıl oluyor, bir türlü anlayamıyorum. Tabii ki bu işin içinde de bir iş var. Birileri çok uyanıkça, hatta 'haram' para kazanıyor. Yaz-kış tarifesi farklı olsun ama on katı da olmasın.



Bu olayı son yıllarda turizmde çok yaygın olan 'dinamik sistem' yapıyormuş. Çok özel bir taktik. Konunun uzmanı arkadaşımı arayıp sırrını öğrendim. Tur Operatörleri Platformu yöneticisi Cem Polatoğlu'ndan sizin adınıza rica ettim. Cem Polatoğlu dünya turizmi konusunda ülkemizdeki belki de en bilgili kişidir. "Sevgili arkadaşım. Nedir bu dinamik sistem, lütfen en cahil vatandaşın bile anlayacağı şekilde özetle" diye rica edince, bakın neler anlattı:


Haksız kazanç


"Örnek veriyorum, bir uçağınız var Bodrum'a günlük sefer yapıyorsunuz. 6 ay öncesi satışa açtığınız biletleri 49 TL'den ilan ediyorsunuz. Uçağınızın %10'u dolunca fiyat 69 TL'ye, %20'si dolunca 99 TL'ye, %80'i dolunca 390 TL'ye ve %90'ı dolunca da 450 TL'ye çıkıyor. Bunu bilgisayarda programlıyorsunuz. 2 dakika arayla alınan biletlerde fark oluşması bu nedenledir. Biz bu fiyat aralıklarına kısaca 'segment' diyelim. Örneğimizde 450 TL'lik biletin segmenti, uçağın son %10'luk koltuklarına aittir. Bazı uçak firmaları bayram dönemlerinde aradaki segmentleri 'yok ediyorlar.' Son %10'luk koltuk en yüksek fiyattan satılması gerekirken uçağın neredeyse %60'ı en yüksek fiyattan satılıyor. İşte Sayın Bakanımız Binali Yıldırım'ın itiraz ettiği, fırsatçılık dediği nokta burada. Demek istiyor ki; ya dinamik sistemden vazgeçin ve eskisi gibi sabit bir fiyat belirleyin, tüm koltuklar aynı fiyattan satılsın veya bayram haricinde segmentleriniz hangi oranda artıyorsa bayramda da aynı oranda artsın."


Durum bundan ibaret sevgili okurlarım. Bakan Binali Yıldırım, haksız para kazananları ikaz etti ama bakalım işe yarayacak mı?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ucuz Uçak Bileti